Class 6 Basic Science Chapter 6 Question with Answer PDF Free Download

Student I have Made Class 6 Basic Science Chapter 6 – Matter and Its Nature Questions and Answer in Easy Wording. Must Go Through these all.

Student if You are Searching Class 6 Basic Science Chapter 6 Question With Answer PDF Free Download or Class 6 Basic Science Chapter 6 – Study of Changes Questions and Answer then you are on Right Place.

Class 6 Basic Science Chapter 6 – Part A

1. What do you mean by reversible change?

Ans. A reversible change is temporary and can be reversed by reversing the conditions.

2. What do you mean by irreversible change?

Ans. An irreversible change is permanent and cannot be reversed by reversing the conditions.

3.What are the physical changes? Examples.

Ans. Physical changes do not result in the formation of new substances and can be reversed by reversing the conditions. Examples include the melting of wax and the glowing of a light bulb.

4.What are the chemical changes? Give two examples.

Ans. Chemical changes result in the formation of new substances and cannot be reversed by reversing the conditions. Examples include the burning of paper and the rusting of an iron nail.

 5. Describe a reversible change that you can bring by heating.

Ans. The melting of ice is a reversible change, and an ice cube can be melted by heating.

6. Describe an irreversible change that you can bring about by heating.

Ans. Heat can cause irreversible changes, such as the burning of paper.

7.Mention two changes that can be brought about by applying pressure.

Ans. When pressure is applied, fluffy solids may change shape but can regain their original shape when the pressure is released. Ductile and malleable solids can be shaped by applying pressure.

Class 6 Basic Science Chapter 6 – Part B

1.Describe an experiment to show what happened when sugar is heated.

Ans. Heat some sugar in a metal bowl. The color of the sugar will first change to brown and then to black. The black residue is carbon, which is different from sugar. This change is irreversible.

2.What are exothermic and endothermic changes? Give an example of each.

Ans. An exothermic change is a change that releases heat. For example, burning wood releases heat.

   An endothermic change is a change that absorbs heat. For example, when we put glucose on our tongue, it feels cold because the glucose absorbs heat from our tongue to dissolve in saliva.

3.What are desirable and undesirable changes? Mention one example each that you have not come across in your textbook.

Ans. A change that is beneficial is called a desirable change, while a change that is not beneficial is called an undesirable change. For example, the formation of curd from milk is a desirable change, but the corrosion of metals is an undesirable change.

Class 6 Basic Science Chapter 6 – Part C

1.What must you observe for making a systematic study of changes?

Ans. To study a change systematically, we need to check:

   (i) If there is any change in size, shape, or color.

   (ii) Whether the change is slow or fast.

   (iii) If the change is reversible or irreversible.

   (iv) Whether any new substance is formed.

   (v) If the change is endothermic or exothermic.

2.Describe an activity to show milk can be changed irreversibly into a new substance.

Ans. Add a few drops of lemon juice to milk and boil the mixture. After a short while, a thick white substance called cottage cheese forms. This process is called the curdling of milk. Cottage cheese is completely different from milk, and this change cannot be reversed.

3.Classify the following into physical and chemical changes.

a) The melting of ice
b) Rusting
c) cooking of food
d) the rating of an egg
e) Evaporation of a liquid
f) Sublimation of iodine
g) The dissolving of solid
h) The burning of coal
i) Glowing of bulb
j) Freezing of water
k) Curdling of milk
l) photosynthesis in green plants
m) the condensation of water vapour
n) The digestion of food.

Ans. Physical change: (a), (e), (f), (g), (i), (j), (m)

   Chemical change: (b), (c), (d), (h), (k), (l), (n)

You May Need To Know About These
Class 6 Basic Science Chapter 5 Question with Answer PDF Free Download

Class 6 Basic Science Chapter 7 Question with Answer PDF Free Download

Class 6 Basic Science All Chapter Question and Answer Free PDF Download

Leave a comment

PLAYER RATING | PARIS SAINT-GERMAIN PSG Unveiling the Mysteries: Can Mass be Converted into Energy? Can Mass Be Negative?