Class 6 Basic Science Chapter 4 Question with Answer PDF Free Download

Get latest Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 4: Clothes and Fibres. These solutions prepared by subject experts. Clear all your concepts.

Basic Science 2023-24 Solutions For Class 6 Basic Science Chapter 4 Clothes and Fibres are provided here with simple step-by-step explanations. These Basic Science For Class 6 Bharati Bhawan Science are extremely popular among class 6 students for Science Clothes and Fibres Solutions come in handy for quickly completing your homework and preparing for exams. If You want to check all Bharati Bhawan Basic Science For Class 6 Solutions Links for all solutions are provided at last. All questions and answers from the Bharti Bhawan Basic Science 2023-24 Book of Class 6 Science Chapter 4 Question Answer are provided here for you for free. All Basic Science 2023-24 solutions for std 6 basic science Chapter 4 are prepared by experts and are 100% accurate.

Class 6 Basic Science Chapter 4-Part A

1. What did primitive people cover themselves with?

Ans.Primitive people used leaves, barks, or animal skin to cover themselves. They also twisted animal hair and wool to create primitive robes.

2. What are the different kinds of loom, and how are they operated?

Ans. There are two types of looms: handloom and power loom. Handloom weaving is done manually, while power loom weaving is aided by electricity.

3. Mention five uses of cotton.

Ans. Cotton is used to make clothes, certain types of paper, cellophane, an explosive called guncotton, and for cleaning sterilized wounds.

4. Mention three uses of flax.

Ans. (a) Flax fibers are mainly used to make linen, which is commonly worn in tropical regions.

(b) Flax fibers are also used for producing fine paper.

(c) They are utilized for making fishing lines and nets.

5. Among the fabric why is a good absorber of water a bad conductor of heat?

Ans. Air is a poor conductor of heat, and fabrics with air spaces between their fibers also exhibit poor heat conductivity. Such fabrics easily absorb water in the air spaces, making them ineffective at conducting heat.

Class 6 Basic Science Chapter 4-Part B

1. How did people cover their bodies when cloth was not known?

Ans. In ancient times, people covered themselves with leaves, barks, or animal skins. They would pierce holes in animal skins and thread thin strips of leather through them to create larger pieces that fit their bodies. Over time, they learned to weave grass into skirts and twine animal hair and wool to make basic robes.

2. How are fibres classified? Give two examples of each type..

Ans. Fibers are classified into natural and artificial (synthetic) categories. Natural fibers are obtained from plants and animals. For example, cotton and wool are natural fibers. Artificial fibers are created in laboratories. Rayon and nylon are examples of artificial fibers.

Class 6 Basic Science Chapter 4-Part C

1. Describe spinning and weaving.

Ans. Spinning is the process of twisting fibers together to form long threads called yarn. This increases the strength of the fibers. The yarn is wound on reels called bobbins and then used in the weaving process to create cloth.

Weaving involves using a loom to interlace threads. Lengthwise threads are placed on the loom, and another thread is woven crosswise above and below these lengthwise threads. The crosswise thread, attached to a shuttle, moves back and forth over the lengthwise threads to create the fabric.

2. Describe how you would compare the abilities of different fabrics to absorb water.

Ans. Take different types of fabrics and tightly wrap them around a bangle. Using a dropper, put a drop of water in the center of the cloth. Start a stopwatch at the same time. Continuously add drops of water as soon as the cloth soaks up the previous drop until the soaked area reaches the bangle. Count the number of water drops used. Record the time taken for the cloth to soak water up to the fixed extent determined by the bangle. Repeat this activity with various fabric types and make note of your observations.

You May Need To Know About These
Class 6 Basic Science Chapter 3 Question with Answer PDF Free Download

Class 6 Basic Science Chapter 5 Question with Answer PDF Free Download

Class 6 Basic Science All Chapter Question and Answer Free PDF Download

Leave a comment

PLAYER RATING | PARIS SAINT-GERMAIN PSG Unveiling the Mysteries: Can Mass be Converted into Energy? Can Mass Be Negative?