Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 3: Classification of materials

Get latest Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 3 : Classification of materials. These solutions prepared by subject experts. Clear all your concepts.

Basic Science 2023-24 Solutions For Class 6 Basic Science Chapter 3 Classification of materials are provided here with simple step-by-step explanations. These Basic Science For Class 6 Bharati Bhawan Science are extremely popular among class 6 students for Science Classification of materials Solutions come in handy for quickly completing your homework and preparing for exams. If You want to check all Bharati Bhawan Basic Science For Class 6 Solutions Links for all solutions are provided at last. All questions and answers from the Bharti Bhawan Basic Science 2023-24 Book of Class 6 Science Chapter 3 Question Answer are provided here for you for free. All Basic Science 2023-24 solutions for std 6 basic science Chapter 3 are prepared by experts and are 100% accurate.

Class 6 Basic Science Chapter 3-Part A

1. What would you do to make a metallic object regain its lustre after it has lost its sheen?

Ans . The metal will regain its shine after rubbing its surface with cloth or sandpaper, or by polishing it.

 2. Name two hard and two soft solids.

Ans. Iron and copper are hard solids, while sponge and cotton are soft solids.

3. Name two objects, the surfaces of which are smooth and two, the surfaces of which are rough.

Ans. Mirrors and stainless steel have smooth surfaces, while stones and bricks have rough surfaces.

4. How do aquatic plants and animals survive in water?

Ans. Aquatic plants and animals use carbon dioxide and dissolved oxygen in water to survive.

Class 6 Basic Science Chapter 3 –Part B

1. What do you mean by a solute and a solvent? Name two. solids which are soluble and two which are insoluble in water.

Ans. When a substance dissolves in a liquid, it is called a solute, and the liquid that dissolves the substance is called a solvent. Sugar and salt are examples of substances that dissolve in liquids, while wax and sawdust do not dissolve and are insoluble.

2. How will you know whether a substance is miscible or immiscible with water? Give two examples of each type.

Ans. A liquid that can mix well with water will form a solution with it. A liquid that cannot mix with water will not form a solution and will separate into different layers when mixed with water. Examples of liquids that mix well with water are glycerine and shampoo, while edible oil and kerosene do not mix with water.

3. What do you mean by classification? Give one everyday example.

Ans. Grouping similar things together is called classification. An everyday example of classification is grouping coins based on their values (such as 5, 2, 1) and then counting them. This makes the task of counting coins easier.

4. What are the benefits of classification?

Ans. Classification helps us:

(a) Have a systematic understanding of things.

(b) Get a general idea about all the members of a group.

(c) Understand the differences between members of different groups.

5.Classify the following materials in three ways each (on the basis of their properties).

(a) Wood             (b) Glass              (c) Paper              (d) Iron

Ans. (a) Wood: Not shiny, cannot be seen through, and hard.

(b) Glass: Smooth, transparent, and sinks in water.

(c) Paper: Not shiny, cannot be seen through, and floats on water.

(d) Iron: Shiny, cannot be seen through, and can be shaped or bent (malleable).

You May Need To Know About These

Class 6 Basic Science Chapter 2 Question with Answer PDF Free
Download

Class 6 Basic Science All Chapter Question and Answer Free PDF
Download

 

Leave a comment

PLAYER RATING | PARIS SAINT-GERMAIN PSG Unveiling the Mysteries: Can Mass be Converted into Energy? Can Mass Be Negative?