Class 6 Basic Science Chapter 11 Question with Answer PDF Free Download

Student I have Made Class 6 Basic Science Chapter 11 – Measurement Questions and Answer in Easy Wording. Must Go Through these all. Student if You are Searching Class 6 Basic Science Chapter 11 Question With Answer PDF Free Download or Class 6 Basic Science Chapter 11 – Measurement then you are on Right Place

Class 6 Basic Science Chapter 11- Part A

1. What is a standard unit?

Ans. A standard unit is a fixed measure used to measure physical quantities like length or time.

2. What are the SI units of mass, length and time?

Ans. The kilogram (kg) is the SI unit for mass, the meter (m) is the unit for length, and the second (s) is the unit for time.

3. Why is it advisable to take an average of three readings while making scientific measurements?

Ans. In scientific measurements, it’s better to take three readings and calculate the average to avoid errors.

4. What discovery made by Galileo helped in the invention of the pendulum clock?

Ans. Galileo discovered that a swinging pendulum takes a fixed time for one complete swing. This led to the invention of the pendulum clock.

5. Earlier, people used parts of the body to measure length. Why is this not an accurate way of making measurements?

Ans. Measurements taken using body parts were not accurate because the length of body parts varies among individuals.

6. What is a beam balance?

Ans. A beam balance is a tool used to compare the mass of an object with a known standard weight.

7. What is a pendulum?

Ans. A pendulum is a weight hung from a fixed point that can swing freely.

8. What were the units of time given by the Babylonians?

Ans. The Babylonians were among the first to divide the day into 24 hours and an hour into 60 minutes.

Class 6 Basic Science Chapter 11- Part B

1. What three points must you keep in mind while measuring a length with a ruler?

Ans. (a) Place the ruler along the length of the object being measured.

(b) Ensure our eye is directly above the point of measurement.

(c) It’s not necessary to align the 0-mark with the starting point of the length being measured.

2. Why did people feel the need to measure length?

Ans. In ancient times, people needed to measure distances between villages, sizes of crop fields, and lengths of cloth for trading.

3. How will you measure length using a broken ruler?

Ans. When we use a ruler that is broken to measure something, we can use the 1-cm mark or any other complete mark as the reading for one end of the length. But we need to subtract this reading from the reading for the other end of the length to get the exact measurement.

Class 6 Basic Science Chapter 11- Part C

1. Describe a method of measuring the length of a curved line with the help of a string.

Ans. Place the paper with the curved line on a drawing board. Insert pins where the line changes direction. Tie a knot at one end of a string and attach it to a pin at one end of the curved line. Stretch the string along the pins and mark where it touches the last pin with a pen. Measure the length of the string from the knot to the marked point using a ruler. This gives an approximate length of the line.

2. How will you measure the length of a curved line using a pair of dividers?

Ans. Open the legs of the dividers to a distance of 0.5 cm. Place one leg’s pointed end at the start of the line and move the other leg along the line. Count the number of times the dividers need to be placed to cover the entire curve. Multiply this count by 0.5 cm to approximate the length of the line. If a small portion of the curve is left, adjust the dividers and measure that portion separately, then add it to the previous measurement.

You May Need To Know About These
Class 6 Basic Science Chapter 10 Question with Answer PDF Free Download

Class 6 Basic Science Chapter 12 Question with Answer PDF Free Download

Class 6 Basic Science All Chapter Question and Answer Free PDF Download

Leave a comment

PLAYER RATING | PARIS SAINT-GERMAIN PSG Unveiling the Mysteries: Can Mass be Converted into Energy? Can Mass Be Negative?