Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 1-Matter and its Nature

Get latest Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 1: Matter and Its Nature. These solutions prepared by subject experts. Clear all your concepts.
Here I have covered all the exercise question of Basic Science For Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 1. If you want to get the PDF of all these Solution of Class 6 Basic science leave a comment in the comment section.

Basic Science 2023-24 Solutions For Class 6 Basic Science Chapter 1 Matter and Its Nature are provided here with simple step-by-step explanations. These Basic Science For Class 6 Bharati Bhawan Science are extremely popular among class 6 students for Science Matter and Its Nature Solutions come in handy for quickly completing your homework and preparing for exams. If You want to check all Bharati Bhawan Basic Science For Class 6 Solutions Links for all solutions are provided at last. All questions and answers from the Bharti Bhawan Basic Science 2023-24 Book of Class 6 Science Chapter 1 Question Answer are provided here for you for free. All Basic Science 2023-24 solutions for std 6 basic science Chapter 1 are prepared by experts and are 100% accurate.

Class 6 Bharti Bhawan Basic Science Chapter 1 – Part A.

1. What is matter? Give three examples of things made up of matter.

Ans. Anything that takes up space and has mass is called matter. Examples of matter are books, clothes, and food.

2. What do you understand by interconversion of state?

Ans. When matter changes from one form to another, such as from a solid to a liquid, we call it changing the state of matter.

3. What is sublimation? Name two substances that sublime.

Ans. Some solids can turn into gas without melting. This process is known as sublimation. Examples of solids that can do this are camphor and naphthalene.

4.How does an alloy differ from a metal? Name two alloys.

Ans. An alloy is a mixture where a metal is mixed with another metal or a nonmetal. The components are mixed so well that it looks like a single substance. Examples of alloys include steel and brass.

5. What are atoms made of?

Ans. An atom is made up of tiny particles called electrons, protons, and neutrons.

6. What are the electrical natures of the particles the atom is made of?

Ans. The electron in an atom has a negative charge. The proton has a positive charge, and the neutron has no charge.

Class 6 Bharti Bhawan Basic Science Chapter 1-Part B.

1.How do solids. liquids and gases differ from one another in respect of volume and shape?

Ans.

  • A solid has a fixed volume and a definite shape.
  • A liquid has a fixed volume but not a specific shape. It takes the shape of the container it’s in.
  • A gas doesn’t have a fixed volume or shape. It fills up the entire space it has. In simple words, a gas spreads out and fills all the available space.

2. What is the difference between vapours and gases?

Ans. Substances that normally exist as gases, like hydrogen and oxygen, are called gases. Substances that are usually solids or liquids but become gases are called vapours. For example, when solid sulphur turns into a gas, we call it sulphur vapour.

3.Name three metals. Mention three characteristics of metals.

Ans. Metals like magnesium, calcium, and iron are hard and can be bent without breaking. They can also make a metallic sound when hit.

4.Name three nonmetals. Mention three characteristics of nonmetals.

Ans. Nonmetals like carbon, sulphur, and phosphorus don’t have a shiny appearance. They don’t make a metallic sound, and if they are solid, they are easily broken.

5. What are homogeneous and heterogeneous substances? Mention two examples of each.

Ans. If a substance is the same throughout and has the same properties, we call it homogeneous. Examples of homogeneous substances are water, salt, and gold.

If a substance has different parts with different properties, we call it heterogeneous. For example, a mixture of sand and water or rice and stones is heterogeneous.

Class 6 Bharti Bhawan Basic Science Chapter 1-Part C.

1. What is Explain with three examples.

Ans. Anything that is not matter but can do work is called energy. For example, light and heat are forms of energy. They don’t have mass, but they can do work.

Light helps plants make food, and heat helps us cook our food. Electricity and sound are also forms of energy. Electricity powers fans and trains, while sound makes our ears vibrate so we can hear.

2. How are metals and nonmetals used? Give five examples each.

Ans. Metals:

(a) We use metals to build houses, railway tracks, and aircraft.

(b) They are also used to make agricultural tools.

(c) Metals are used in the production of utensils.

(d) They are used in making automobiles.

(e) Metals are important for transmitting electricity.

Nonmetals:

(a) Coal, which is used as a fuel, is mainly made of carbon.

(b) Oxygen is necessary for breathing.

(c) Chlorine is used to kill germs in drinking water.

(d) Iodine helps heal wounds and sprains.

(e) Sulphur is used to treat skin diseases.

3. Describe how the fundamental particles are arranged in the atom.

Ans. At the center of an atom, there is a nucleus consisting of protons and neutrons. Electrons revolve around the nucleus at a distance. The nucleus carries a positive charge due to the protons in it.

However, the same number of electrons revolve around the nucleus and balance out the positive charge. So, an atom has no overall electrical charge.

In simple terms, an atom is electrically neutral.

Some Useful Link for Basic Science For Class 6 Bharati Bhawan Solution.

You May Need To Know About These

Class 6 Basic Science Chapter 2 Question with Answer PDF Free Download

Class 6 Basic Science All Chapter Question and Answer Free PDF Download

Leave a comment

PLAYER RATING | PARIS SAINT-GERMAIN PSG Unveiling the Mysteries: Can Mass be Converted into Energy? Can Mass Be Negative?