BASIC SCIENCE CLASS 8 CHAPTER 3 Bharti Bhawan Solutions – Microorganisms

If You are searching for basic science class 8 Chapter 3 question and answer. Then you are present in the right place. To See this article to see all the questions and answers of Chapter 3 class 8 Basic science Bharti Bhawan.

In this Basic Science Class 8 complete solution of Bharti Bhawan book. You will get all the class 8 basic Science solutions complete step by step. These Questions of Chapter 3 Microorganisms are made t by the expert in simple language and can easily learn all the questions and answers of Class 8 Basic Science Bharti Bhawan.If you want to get the PDF of these solutions you just have to leave a comment in the comment section with I need “BASIC SCIENCE CLASS 8 CHAPTER 3 MICROORGANISMS PDF”. We will provide you all the solutions of Class 8 Basic Science as soon as possible. Just Enjoy these basic science for class 8 bharati bhawan solution.

Part A of chapter 3 Basic Science Solution

Question 1: What is the study of microorganism called?

Ans:The study of microorganism is called microbiology.

Question 2: How do some microorganisms survive in unfavorable conditions?

Ans: Microorganisms forms to survive in unfavorable conditions. They remain in active inside the sports, and they come out of spore in the favorable conditions.

Question 3: What does sargasso sea owe its name to?

Ans: The Sargasso sea owes its name to the brown algae sargassum.

Question 4: The bacteria are divided into four groups on the basis of their shape. Name these.

Ans: The periods come in four shapes: Rod Shaped (bacilli) Spherical shaped (Cocci) , Comma Shape ( Vibrios) and Spiral Shaped (spirilla).

Question 5: What is the major difference between bacterial cell and the cells of the other organism?

The major difference between a bacterial cell and the cells of the other organism is that bacterial cell do not have the nucleus, and the cell of other organism have the nucleus.

Question 6: How do bacteria reproduce?

Ans: The Bacteria is reproduce by the Binary Fission, a mode of asexual reproduction in which one cell divided into two is known as binary fission.

Question 7: Mention two ways in which the bacteria are helpful to us.

Ans: Bacterias are used to make alcohol vinegar cheese and yoghurt.

Some bacteria used to make antibiotics, some help in digestion.

Question 8: Do red and Brown algae have chlorophyll?

Ans: Yes, red and Brown algae have chlorophyll. These algae have additional pigment, which mask on the green color of the chlorophyll.

Question 9:Name a protozoan which can photosynthesize.

Ans: Euglena is a protozoan which can photosynthesize.

Question 10: Name a disease caused by protosons.

Ans: Disease caused by protozoans are Ambiosis, Malaria and sleeping sickness

Part B of chapter 3 Basic Science Solution

Question 1: What are diatoms? How are these useful to us?

Ans:Diatoms are the group of Algae. They are mostly. Uni cellular they are found in the fresh water and marine habitat.

Diatoms cells deposited on the beds of the lakes and the sea are used to make the glass toothpaste polishes and filters.

Question 2:Mention three uses of Algae.

Ans: Algae is use to make ice creams cosmetics and the shaving cream.

Diatoms are used to make glass ceramic porcelain toothpaste polishes, and the filters. Some allergies are eaten in the China and Japan.

Question 3: How does paramoecuim move and feed?

Ans: Paramecium have air like projection called Cilia, Which help it to swim.

These also help in direct food and the water into their oral grooves of the organism.

Question 4: How are the protons in the body of termites and the bacteria in our intestine helpful?

Ans: Termites have protozoans living in their body. The protozoans digest the cellulose in the wood, eaten by the termites and convert it into carbohydrates.

Bacteria living in our intestine help in the absorption of the food and protect us from some disease.

Question 5: Mention two ways in which the fungi harm us.

Ans: Moulds spoil raw as well as the cooked food.

Moulds and mildew grow on the leather goods clothes and even on the furniture.

Fungi causes infection of the skin.

Part C of chapter 3 Basic Science Solution

Question 1:Explain how the growth of algae harm the water bodies.

Ans:  Eutrophication. It is defined as phenomenon of sudden increase in the nutrients, like nitrates and phosphates in the lake and the river water. These nutrients are coming from the nearby surrounding land, algae and the other microorganism love these nutrients due to these Nutrients Algae grow rapidly and it cover the whole surface of the water body with algae. It uses the oxygen from the water. It does not allow the sunlight to enter in it so the aquatic plants and the animal will get less oxygen and the light This result in the death of the aquatic life.

Question 2:Many fungi are of great use to us. Mension three ways in which we use a fungi.

Ans: Some mushrooms are edible.

It is used to make bakery products like Idli, dosa bread.

Some antibiotics are made from certain moulds.

Fungi are among nature’s decomposer. They help in breakdown that organic matter and recycle the nutrients.

Yeast is used to make alcohol by the process of fermentation.

Question 3: Why is the virus though of as something in between the living and the non-living? How do the virus multiply within a host cell?

Ans: Because when the virus is present outside the host cell (means the living cell). It behave as a non living. But if it enter into the body of host cell, then it starts behaving as a living thing, and it multiply and grow inside it.

The nuclear material of the virus takes starts growing in the host cell. The affect host cell to produce copies of the virus. Finally, to reproduce and burst the cell and release the copies. which infect the other cells.

Leave a comment

PLAYER RATING | PARIS SAINT-GERMAIN PSG Unveiling the Mysteries: Can Mass be Converted into Energy? Can Mass Be Negative?