Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 17: Air—The Breath of Life

Get latest Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 17 : Air—The Breath of Life. These solutions prepared by subject experts. Clear all your concepts.

Basic Science 2023-24 Solutions For Class 6 Basic Science Chapter 17 Air—The Breath of Life are provided here with simple step-by-step explanations. These Basic Science For Class 6 Bharati Bhawan Science are extremely popular among class 6 students for Science Air—The Breath of Life Solutions come in handy for quickly completing your homework and preparing for exams.

If You want to check all Bharati Bhawan Basic Science For Class 6 Solutions Links for all solutions are provided at last. All questions and answers from the Bharti Bhawan Basic Science 2023-24 Book of Class 6 Science Chapter 17 Question Answer are provided here for you for free.

All Basic Science 2023-24 solutions for std 6 basic science Chapter 17 are prepared by experts and are 100% accurate.

Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 17 : PART A

Question: 1. Why do air bubbles come out when soil is added to water?

Answer: 1. The small spaces in the soil contain air. When water enters these spaces, it pushes out the air, creating bubbles when soil is put in water.

Question: 2. Why is the presence of air in thc soil essential for plants?

Answer: 2. Plants need oxygen to grow, and the air in the soil provides this oxygen to their roots.

Question: 3. Name two elements and two compounds which are present in air.

Answer: 3. Air has two main elements, oxygen and nitrogen. It also contains two compounds, carbon dioxide and water vapor.

Question: 4. Name two major components of air and their approximate proportions.

Answer: 4. Oxygen and nitrogen are the main parts of air, and their proportion is around 1 part oxygen to 4 parts nitrogen.

Question: 5. Is the composition of air strictly fixed?

Answer: 5. No, the composition of air can change.

Question: 6. Where would you expect a higher proportion of carbon dioxide in air?

Answer: 6. In cities, the amount of carbon dioxide in the air is more compared to rural areas.

Question: 7. In which season would you expect a higher proportion of water vapour in air?

Answer: 7. The rainy season has more water vapor in the air than the dry season.

Question: 8. Which gas iS formed when carbon is burnt in air?

Answer: 8. When carbon burns in the air, it forms carbon dioxide.

Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 17 : PART B

Question: 1. Describe an activity to show that water contains air.

Answer: 1. To see that water contains dissolved air, slowly heat some water on a low flame and you will see bubbles forming.

Question: 2. How would you show that a candle needs air to burn?

Answer: 2. If you place an upside-down glass over a burning candle, the candle will stop burning after some time due to the limited air inside the glass. But if you make holes in a plastic jar, put it over the candle, it will keep burning as it gets a continuous

Question: 3. Of what use is the hair in your nostrils?

Answer: 3. Soot and dust can harm our respiratory tract and lungs if we breathe them in. However, the hair in our nostrils trap these particles and prevent them from reaching our respiratory tract.

Question: 4. Mention five important uses of air.

Answer: 4.

  1. Plant uses carbon dioxide from air for Photosynsthesis.
  2. We Take oxygen from air.
  3. We are getting many gases like Nitrogen, Argon from Air.
  4. It Regulate the Temprature.

Question: Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 17 : PART C

Question: 1. How would you prove that a so-called empty glass is not empty? What does it contain?

Answer: 1. When you invert an empty glass into water, no water enters the glass initially. But when you tilt the glass, air bubbles come out, and water enters the glass. This happens because the glass is filled with air at first, and when you tilt it, the air escapes as bubbles.

Question: 2. How would you prove that air can cause the downward displacement of water?

Answer: 2. If you fill a bottle with water, invert it into a bucket of water, and then blow into the bottle with a bent straw, bubbles will rise up in the bottle and the water level inside will fall. This shows that air can push water down.

Question: 3. Describe how plants and animals depend on one another for oxygen and carbon dioxide.

Answer:3. Animals use a lot of oxygen and release a large amount of carbon dioxide during respiration. However, during photosynthesis, plants use carbon dioxide and release oxygen, maintaining the balance of these gases in the air. This shows that plants and animals depend on each other for oxygen and carbon dioxide.

Some Useful Link for Basic Science For Class 6 Bharati Bhawan Solution.
You May Need To Know About These

Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 16: Water

Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 18: Waste

Basic Science Class 6 Bharati Bhawan All Chapter Question and Answer Free PDF Download

Leave a comment

PLAYER RATING | PARIS SAINT-GERMAIN PSG Unveiling the Mysteries: Can Mass be Converted into Energy? Can Mass Be Negative?