Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 15: Magnetism

Get latest Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 15 : Magnetism. These solutions prepared by subject experts. Clear all your concepts.

Basic Science 2023-24 Solutions For Class 6 Basic Science Chapter 15 Magnetism are provided here with simple step-by-step explanations. These Basic Science For Class 6 Bharati Bhawan Science are extremely popular among class 6 students for Science Magnetism Solutions come in handy for quickly completing your homework and preparing for exams.

If You want to check all Bharati Bhawan Basic Science For Class 6 Solutions Links for all solutions are provided at last. All questions and answers from the Bharti Bhawan Basic Science 2023-24 Book of Class 6 Science Chapter 15 Question Answer are provided here for you for free.

All Basic Science 2023-24 solutions for std 6 basic science Chapter 15 are prepared by experts and are 100% accurate.

Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 15 – Part A

1. How were natural magnets used in olden days? By what name was a magnet known because of this?

Answer. When you hang a bar magnet, one of its ends always points towards the geographical north. This special property of a magnet was used by ancient travelers to find their way. They called a magnetite stone “lodestone,” which means a “way-stone.”

2. Name three elements that can be permanently magnetised.

Answer. Iron, nickel, and cobalt are the three elements that can be made into permanent magnets.

3. Which of the following are magnetic?

Aluminium, copper, iron, sulphur, magnesium, manganese, cobalt

Answer. Iron and cobalt are magnetic.

4. Where in a magnet is its strength the maximum?

Answer. The magnet is strongest at two points, one at each end. We call these points the poles of the magnet.

5. How do the poles of magnets behave when brought close to each other?

Answer. The unlike poles of a magnet attract or pull each other, while like poles repel or push each other.

6. How can you demagnetise a permanent magnet?

Answer. A permanent magnet can lose its magnetism if it falls from a great height or if it is heated.

7. Ihe earth’s magnetic north pole is the same as its geographical north pole.” Is this statement correct?

Answer. No, this statement is not correct. The magnetic north pole of the Earth is approximately at the geographical south pole, and the magnetic south pole is approximately at the geographical north pole.

8. In the photograph given below. which pole of the magnet faces (a) the compass. and (b) the topmost nail?

Answer: (a) south pole of the magnet (b) south pole

Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 15 – Part B

1. A permanent magnet becomes weak with time. What can be done to prevent this?

Answer. To keep a horseshoe magnet from losing its magnetism, the best way is to place a strip of magnetic material between its opposite poles. For bar magnets, it’s best to store them in pairs, with strips of magnetic material between the opposite poles of the two magnets. These strips used to store magnets safely are called keepers.

2. How do you know that the earth behaves like a huge bar magnet?

2. The needle of a compass or any freely suspended magnet always aligns itself along the geographical north-south direction. This shows that the Earth acts like a giant magnet.

3. Write about the uses of magnetism.

Answer. Magnets are used in door closers and stickers. They help separate magnetic ores from nonmagnetic rocks. Magnets are also used in compasses, loudspeakers, motors, and generators. Magnetic material coated surfaces in computer hard disks, floppies, etc., can store data, sound, and images.

4. What happens when you dip a bar magnet in a pile of pins? Why?

Answer. When we place a bar magnet in a pile of pins, all the pins that stick to the magnet do so at the two ends of the magnet. This is because the magnet is strongest at its two poles.

Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 15 – Part C

1. Describe the construction and working of a magnetic compass.

Answer. A magnetic compass is a simple device to find direction. It has a magnetic needle that can turn freely in a box with a transparent top. The box either has printed directions below the needle or marked on its top. When the compass is away from magnetic materials, the north pole of the needle points towards the geographical north. To find directions, turn the box until the north mark on the card aligns exactly below the north pole of the needle. In this position, all other directions are indicated by the card.

You can make a compass by magnetizing a needle and floating it on a piece of cork or rubber in a plastic or glass vessel containing water. The needle will come to rest, pointing in the north-south direction.

2. Why is it said that repulsion is a sure test of magnetism? How would you distinguish between a magnet and a bar of a magnetic material by using this test?

Answer. While unlike poles attract each other, like poles repel each other. We can use this property of magnetic poles to tell the difference between a magnet and a similar-looking bar of iron or any other magnetic material. To identify the magnet, you’ll need another magnet, like the needle of a compass. If you bring the magnetic material close to either pole of the needle, the pole will attract the bar, and the needle will swing towards the bar. If the bar is a magnet, one pole of the needle will be attracted to and the other will be repelled by the pole of the magnet facing the compass. Thus, repulsion is a sure test of magnetism.

Some Useful Link for Basic Science For Class 6 Bharati Bhawan Solution.
You May Need To Know About These

Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 14: Electric Circuits Question Answer
Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 15 Question with Answer PDF Free Download
Basic Science Class 6 Bharati Bhawan All Chapter Question and Answer Free PDF Download

Leave a comment

PLAYER RATING | PARIS SAINT-GERMAIN PSG Unveiling the Mysteries: Can Mass be Converted into Energy? Can Mass Be Negative?