Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 10: Movements of the Body

Get latest Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 10 : Movements of the Body. These solutions prepared by subject experts. Clear all your concepts.

Basic Science 2023-24 Solutions For Class 6 Basic Science Chapter 10 Movements of the Body are provided here with simple step-by-step explanations. These Basic Science For Class 6 Bharati Bhawan Science are extremely popular among class 6 students for Science Movements of the Body Solutions come in handy for quickly completing your homework and preparing for exams.

If You want to check all Bharati Bhawan Basic Science For Class 6 Solutions Links for all solutions are provided at last. All questions and answers from the Bharti Bhawan Basic Science 2023-24 Book of Class 6 Science Chapter 10 Question Answer are provided here for you for free.

All Basic Science 2023-24 solutions for std 6 basic science Chapter 10 are prepared by experts and are 100% accurate.

Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 10 – Part A

1. Which organ systems help in movement?

Ans. There are three organ systems in our body that help us move different parts: the muscular system, the nervous system, and the skeletal system.

2. How is it that a baby has more bones than an adult?

Ans. A baby has 300 bones initially, but as it grows, some bones fuse together. By adulthood, we have 206 bones.

3. What is a joint?

Ans. The point where two or more bones come together is called a joint.

4. Name the different types of joints in our body.

Ans. Joints are of two types: fixed and movable. Hinge joints, ball-and-socket joints, pivot joints, and gliding joints are examples of movable joints. The joints between teeth and jaw bones are examples of fixed joints.

5. What are tendons?

Ans. Muscles are attached to bones by tough, elastic, cord-like tissue called tendons. These tendons enable bones to move when muscles contract.

6. What is a ligament?

Ans. Ligaments are tissues that connect bones together and allow them to move by stretching and relaxing.

7. What sort of movement does a hinge joint allow? Give an example.

Ans. In a hinge joint, one bone’s convex surface fits into the concave surface of another bone, allowing movement in only one direction. For example, the hinge joint in our elbow lets us bend and straighten our forearm but doesn’t allow backward or sideways bending.

8. Give one example of a pivot joint.

Ans. The head can move from side to side because it rests on a pivot joint at the top of our spine. In this joint, a bony ring rotates around a stick-like bone.

9. How does a snail move?

Ans. A snail has a large, flat foot that helps it move forward. The foot secretes a slimy substance, allowing the snail to glide over the ground while carrying its heavy shell. Muscles attached to the foot control its movement.

10. Which bones form the pelvic girdle?

Ans. Bacteria and fungi are two examples of decomposers, which play a vital role in breaking down dead organic matter.

Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 10 – Part B

1. What is cartilage? What is its function?

Ans. Cartilage is a rubbery tissue layer that covers the bone’s surface where it meets another bone. It reduces friction between bones during movement.

2. How does an insect walk?

Ans. Insects have a hard outer covering, called an exoskeleton, that protects their bodies. They have three pairs of jointed legs with strong muscles. The legs are connected to the body by ball-and-socket joints. When an insect walks, three legs support the body while the other three move forward.

3. Explain the functioning of a gliding joint.

Ans. Gliding joints are found between vertebrae and in the wrists and ankles. Cartilage between these bones allows slight movements, similar to the movement of a spring. These joints do not allow free movement.

4. What is a pivot joint? Give an example.

Ans. A pivot joint has a ring-shaped bone that rotates around a stick-like bone, enabling twisting movement. For example, the head moves from side to side because it rests on a pivot joint at the top of our spine.

Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 10 – Part C

1. What are the functions of the skeletal system?

Ans. The skeletal system consists of the bones in our body. It acts as a framework, giving shape to the body and protecting internal organs. Bones also help us move. Muscles attached to bones enable movement.

2. Explain the structure of a ball-and-socket joint with a suitable example.

Ans. Ball-and-socket joints have a rounded head of one bone fitting into a hollow, cup-shaped socket of another bone. This allows the bone in the socket to move in all directions. The joint between the upper arm and the shoulder bone is an example of this type of joint.

3. What is the ribcage? Explain its structure and function.

Ans. The chest contains the breastbone, or sternum, connected to strong, curved, and flexible bones called ribs. The ribs form a protective cover for the lungs and heart and are attached to the vertebral column at the back. This protective cover is called the ribcage. When we inhale, the ribcage expands as the ribs are connected to the sternum in a way that allows expansion.

4. Explain the role of muscles in the movement of our forearm.

Ans. Muscles attached to bones contract to pull the bone and create movement. However, muscles can’t push bones back. So, there are pairs of muscles that work together. When one muscle pulls the bone away from the joint, its partner pulls it back. The biceps and triceps in the upper arm are an example of such muscle pairs.

5. How is the body of a fish suited to swimming?

Ans. Fish move by creating wave-like movements from head to tail. This movement is possible due to strong muscles attached to the vertebral column, which can move from side to side. The muscles on one side contract while the muscles on the other side relax, creating a wavelike motion. Fins help the fish with stability, changing direction, and acting as brakes. The tail fin propels the fish forward by lashing from side to side.

6. What are the special features of a bird which help it fly?

Ans. Birds’ wings have a large surface area compared to their body size, allowing them to fly against gravity. The shape of the wing, with a wider front and a tapered back, creates higher air pressure under the wing. This, along with interlocking feathers, generates an upward thrust. Additional air sacs in the body provide the needed oxygen.

7. Explain how an earthworm moves.

Ans. Earthworms move by anchoring their rear end with bristles while stretching their front forward using strong muscles. Then, the bristles under the front anchor the body while the bristles under the rear end relax. This allows the earthworm to pull up the rear end with muscle contractions, repeating the process to move forward.

Some Useful Link for Basic Science For Class 6 Bharati Bhawan Solution.
You May Need To Know About These
Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 9 Question with Answer PDF Free Download
Basic Science Class 6 Bharati Bhawan Solution Chapter 11 Question with Answer PDF Free Download
Basic Science Class 6 Bharati Bhawan All Chapter Question and Answer Free PDF Download

Leave a comment

PLAYER RATING | PARIS SAINT-GERMAIN PSG Unveiling the Mysteries: Can Mass be Converted into Energy? Can Mass Be Negative?